Kan jag få automatisk avstavning i text?

Paloma har stöd för det som kallas för ”Mjuk avstavning” eller ”Soft hyphen”.

Det är ett tecken som man kan lägga in i sin text, mitt i ett ord, där man vill att det ska kunna läggas in en avstavning automatiskt, om det krävs.

Avstavningen kommer enbart användas om det finns ett behov av det, alltså när ordet hamnar så det måste brytas mellan två rader.

För att lägga in detta använder man en speciell ASCII-kod. För att lägga in ASCII-kod håller man vänster Alt-tangent inne, samtidigt som man knappar in koden för tecknet med det numeriska tangentbordet.

ASCII-tecknet för mjuk avstavning är 0173

Så om man tar ordet ”avstavning” och vill lägga in mjuk avstavning på det så ställer man sig där man vill att tecknet ska (kunna) ligga och trycker Alt-0173. T.ex. av<här>stav<här>ning.

Inget kommer att märkas, men när det ordet hamnar så avstavning behövs, så kommer det att dyka upp.

Det finns flera tecken man kan lägga in med ASCII-koder, några användbara är dessa:

Alt-kodTeckenFörklaring
0149Punkt, ”bullet”
0169©Copyright
0174®Registered trade mark
0173­Mjuk avstavning
0185¹Upphöjd etta
0178²Upphöjd tvåa, kvadrat
0179³Upphöjd trea, kubik
248°Grader