Hur fungerar er sms-tjänst?

Allmänt

Via Palomas sms-tjänst kan du skicka sms med upp till 918 tecken till de mottagare i dina adresslistor som har angett ett mobiltelefonnummer. Du kan schemalägga sms, filtrera mottagarlistorna och personalisera texten.

Avsändare

Som avsändare kan du antingen skriva ett elva tecken långt valfritt ord  till exempel ditt företagsnamn. (Endast engelska tecken: ej å,ä,ö.)

Vill du kunna ta emot eventuella svar på sms-utskicken? Ange ett mobilnummer i formen 46 och sedan mobilnumret utan första nollan i numret. Inget plustecken ska skrivas in, det läggs till automatiskt.

070-1234567 blir alltså 46701234567.

Inställningen för avsändare gör du i Postman på respektive adresslista i rutan för Avsändare SMS.

Under Adresslistor – Inställningar för adresslista kan du ändra avsändare. Om detta fält lämnas tomt, kommer avsändaren vara ”+7000”

Mottagare

För att kunna skicka SMS till en mottagare krävs att personen finns som en kontakt i en adresslista, med ett fungerande mobilnummer. Har en person själv avregistrerat sig i ett mail från en adresslista så gäller det även SMS.

Längd och utformning av sms

Varje sms kan innehålla max 153 tecken och ett meddelande kan vara maximalt sex sms långt, alltså innehålla 6 x 153 tecken. Kostnaden för ett meddelande beror på den totala längden.

Funktionen för avregistrering tar ca 50 tecken i anspråk.

Att använda variabeldata i sms

(Nedanstående fungerar inte i vår tjänst Magnet-SMS där du kan skicka bokningsbekräftelser via sms och skicka sms till deltagare på ett event).

I Palomas system finns stöd för att använda uppgifter från en kontakt som variabeldata till respektive mottagare. Om du till exempel har förnamn och ort på dina kontakter, kan du enkelt skicka riktade sms som skulle kunna se ut på följande sätt:

Hej Susanna, hoppas solen skiner på dig i Gränna.
Hej Bo, hoppas solen skiner på dig i Hjo.

Ovanstående utskick skapas genom sms med koden:

Hej [//curfirstname], hoppas solen skiner på dig i [//curcity].

Tänk på att variabeldata påverkar längden på dina sms beroende på vilka uppgifter som finns i fältet.

För att se koden för ett visst användarfält, använd funktionen Infoga användarfält i ett nyhetsbrev.

Avregistrering från sms-listan

När du skickar SMS till dina mottagare läggs det automatiskt på en liten informationstext (brukar ta ca 50 tecken av sms:ens längd i anspråk) som talar om för mottagaren hur hen avregistrerar sig från dina SMS. Har en person själv avregistrerat sig från en adresslista så gäller det även sms.

Vill du ta bort denna informationstext för att skicka internt eller liknande, kontakta oss på supporten.

Texten som läggs in ser ut på följande sätt:
Inga fler SMS? Skicka avpren {x} till 71140
{x} ersätts som standard av ert kund-ID hos oss, men det kan ändras under kontoinställningar och Inställningar för SMS.

OBS: Vid en avregistrering skickas en bekräftelse till mottagaren, även detta SMS bekostas av er som kund.

När en mottagare har avregistrerat sig från SMS så svartlistas detta nummer i vårt system som en säkerhetsåtgärd, och ni kan därmed inte skicka SMS till mottagaren utan att först häva den spärren genom att kontakta oss på Paloma.

Kostnad för tjänsten och sms-utskick